Зелена планета


Пројекат "Зелена планета" је једно од најзначајнијих признања које се у Србији додељује за вишегодишњи успешан рад на заштити животне средине. Додељује се 22. априла сваке године, на Дан планете Земље.
Признање „Зелена планета“ је настало на темељима еколошког признања „Маслинова грана“ и још старије акције „Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине“ које је додељивао Радио Београд 2 и Бранислав Маринков као уредник Еколошког магазина. Показала се потреба за установљавањем новог признања из области заштите животне средине, које би по значају превазишло поменута признања. Наиме и једно и друго признање се додељују за очување, заштиту и унапређење животне средине у претходној години. Новоустановљено признање „Зелена планета“ валоризује рад за више година у назад, дакле, додељује се појединцу, друштву или организацији који су у протеклих неколико (више) година показали значајне резултате у заштити и афирмацији „здраве“ животне средине. Признање „Зелена планета“ додељује „Друштво стручњака еколошких наука Србије“ једном годишње. Друштво именује сваке године жири који се састоји од пет чланова, два стална и три променљива. Жири током годину дана прати рад појединаца, друштава, организација и у јануару месецу упућује јавни позив за предлагање лауреата за текућу годину. Друштво стручњака еколошких наука Србије именује променљиве чланове жирија. Стални чланови жирија су председник Друштва и директор Пројекта. Сви чланови жирија су равноправни и имају по један глас. Одлука се доноси већином гласова. Жири гласа тајно у запечаћеном коверту. Коверте се отварају јавно, недељу дана пре доделе признања, на конференцији за новинаре. Јавно се збрајају гласови и саопштава добитник признања.
437881275_3536386143277380_1455370053436889097_n.jpg

2024 - Велика Повеља „Зелена планета“ БИЉАНИ ПОПОВИЋ

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава; да је жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" у саставу:


- Драгана Ратковић, уредница еколошке емисије Радио Новог Сада „Под стакленим звоном“,
- Момчило Богдановић, председник Еколошког друштва „Иногоште“ из Сурдулице,
- Божидар Мандић, родоначелник „Породице бистрих потока“,
- Предраг Ћурчић, председник Друштва стручњака еколошких наука Србије и 
- Бранислав Маринков, председник жирија и аутор пројекта "Зелена планета,"једногласно, тајним гласањем, донео одлуку да се Велика повеља "Зелена планета" за учињено добро природи у 2024. години додели БИЉАНИ ПОПОВИЋ, учитељици ОШ Кнез Сима Марковић из Барајева, која пуних 30 година преноси љубав према природи својим ученицима, развијајући код њих еколошку културу као и позитиван однос према животној средини и развијајући свест код својих ученика да је свако појединачно одговоран за стање животне средине.
Учитељица Биљана Поповић годинама се лично ангажује у очувању, заштити и унапређењу животне средине.Велика Повеља „Зелена планета“ учитељици Биљани Поповић биће уручена на Дан планете Земље 22.априла 2024. године у 12 сати у ОШ Кнез Сима Марковић у Барајеву.Позивамо вас да присуствујете овој свечаности.

348485760_222555873855622_1045969621219870632_n.jpg

Уручење Велике Повеље „Зелена планета “ИВАНУ БЈЕЛИЋУ из Пожеге

Друштво стручњака еколошких наука је 19. маја у Народном позоришту у Београду уручило Велику повељу „Зелена планета“ за учињено добро природи, Ивану Бјелићу из Пожеге, за вишегодишњи рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине, како у локалној заједници, тако и шире.Иван је још од средњошколских дана кренуо да се бави заштитом животне средине у својој локалној заједници.Организовао је већи број акција, у којима је и сам учествовао, чишћења речних корита, приобаља река, као и бројне акције пошумљавања голети.Његова љубав према природи додатно га је мотивисала да се посебно ангажује на заштити Рупске реке у Власотинцу ( село Дадинци), где је била планирана изградња више мини хидро електрана. Ивановим изузетним ангажовањем овај проблем је постао видљив широј јавности.Својим волонтерским радом Иван инспирише младе људе да му се придруже у заједничкој борби за бољу животну средину. Иванови пријатељи и еколошки саборци кажу, да га одликује константан фокус на опште добро и настојање да помири различите погледе на борбу за бољу животну средину.Повељу „Зелена планета“ Ивану Бјелићу су уручили Предраг Ћурчић, председник Друштва стручњака еколошких наука и Бранислав Маринков, аутор пројекта „Зелена планета“ и председник жирија. 

54233782_2322854114613349_7854865138451480576_n.jpg

2023 - Велика Повеља „Зелена планета“ ИВАНУ БЈЕЛИЋУ из Пожеге

Друштво стручњака еколошких наука Србије на данашњи дан, 22. о4. 2023. на Дан планете Земље упућује честитке свим грађанима Србије уз молбу да у наредним годинама много више пажње посветимо заштити природе, како бисмо будућим генерацијама оставили Планету и даље погодну за живот. 
Већ 25 година на овај дан награђујемо појединца, друштво или организацију који су се у претходним годинама посебно ангажовали на очувању, заштити и унапређењу животне средине, а 11 пут под називом „Зелена планета“, речју, за учињено добро природи.Ово је прилика да саопштимо да је жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" у саставу: - - Оливера Поповић, дипл. биолог - Институт за ботанику Ботаничке баште "Јевремовац" 
- Момчило Богдановић, председник Еколошког друштва "Иногоште" - Сурдулица 
- Слободан Симић, управник Резервата природе Засавица 
- Предраг Ћурчић, председник Друштва стручњака еколошких наука Србије иПредседник жирија 
-                                                                                                       - Бранислав Маринков, аутор пројекта "Зелена планета", 

већином гласова, донео одлуку да се Велика повеља "Зелена планета" за учињено добро природи, у 2023. години додели ИВАНУ БЈЕЛИЋУ, из Пожеге, за изузетан допринос развоју свести о неопходности заштите и очувања животне средине у својој локалној заједници, организовањем и учешћем у бројним акцијама од чишћења река, пошумљавања, личним ангажовањем у заштити река не само у свом крају. Посебно се ангажовао око заштите Рупске реке код Власотинца ( село Дадинци) тако да је овај проблем, захваљујући њему, постао много видљивији. Иван се посебно истиче радом са младима. Захваљујући подкасту„Природњачке приче“ и бројним стручним саговорницима у својим емисијама обрадио је велики број значајних тема из области екологије. 
Са непуних 25 година, Иван је дао огроман допринос побољшању стања животне средине и постао особа на коју се млади могу угледати. 
Свечано уручење Велике повеље „Зелена планета“ у 2023. години биће уприличено у Народном позоришту у Београду 19. маја 2023. године у 19 сати.

279298608_3041411336108199_1052513639378437647_n.jpg

Уручење Велике Повеље „Зелена планета“ Одреду извиђача „МЛАВА“

Данас (28.04.2022.г.) су представници Друштва стручњака еколошких наука Србије у Петровцу на Млави уручили 25. по реду признање "За учињено добро природи", Велику Повељу "Зелена планета", Одреду Извиђача "Млава", за вишедеценијски рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине .Њихове бројне активности су усмерене на еколошке садржаје, едукацију како чланства тако и грађанства, међусобну подршку и разумевање животних принципа.Поводом признања које им је данас уручено, извиђачи су у градском парку засадили неколико садница украсног дрвећа присетивши се речи Рабиндранат Тагоре: "Онај ко посади дрво знајући да сигурно неће седети у његовој сенци, почео је да разуме смисао живота".Они су давно схватили да и најмања акција на заштити животне средине представља велики залог за бољу будућност.Честитамо вам заслужено признање "За учињено добро природи"Председник жирија Бранислав Маринков

LOGO_-_crno_zeleni.png

2022 - Велика Повеља „Зелена планета“ Одреду извиђача „МЛАВА“

Жири за доделу Велике повеље „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ за учињено добро природи у саставу: Бранислав Маринков председник жирија, Предраг Ћурчић председник Друштва стручњака еколошких наука Србије, Томица Мишљеновић асистент на Биолошким факулету Универзитета у Београду, Јадранка Марчок директорка редакције Магазина ЕКОлист и Небојша Илић Илке редитељ документарно еколошких филмова, већином гласова, донео је одлуку, да се ове 2022. године Велика повеља „Зелена планета“ додели Одреду извиђача „МЛАВА“ из Петровца на Млави за вишедецениски успешан рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине.У договору са лауреатом, признање ће бити уручено 28.04.2022.г.У 12 сати у Петровцу на Млави.Овим путем захваљујемо свим учесницима на конкурсу у нади да ћемо у наредним годинама имати прилику да одамо признање и њиховом раду на очувању, заштити и унапређењу животне средине.Наш заједнички задатак је да планету Земљу сачувамо у добром стању и такву је предамо будућим генерацијама.У Београду 14.04.2022.г. Председник жиријаБранислав Маринков

243592572_2897556233827044_2116882629988593396_n.jpg

Уручење Велике Повеље „Зелена планета“ постхумно додељене професору др Слободану Јовановићу

Данас је, 28.09.2021. године, Друштво стручњака еколошких наука Србије уручило Велику повељу „Зелена планета“ за учињено добро природи 24 пут.Ове године Повеља је постхумно додељена за животно дело проф. др Слободану Јовановићу, редовном професору Биолошког факултета Универзитета у Београду, у пензији.Признење је примила супруга професора Слободана Јовановића госпођа Бранка Јовановић.Присутнима су се обратили декан Биолошког факултета проф.др Жељко Томановић, проф. др Дмитар Лакушић, генерални секретар Друштва стручњака еколошких наука Србије Огњен Ћурчић а образложење је саопштио Бранислав Маринков, аутор пројекта Зелена планета. Поносни смо што ће у клубу добитника овог најзначајнијег признања, које се у Србији додељује за област екологије, стајати и име проф.др Слободана Јовановића.

POVELJA_2021.jpg

2021 - Велика Повеља „Зелена планета“ постхумно додељена 
професору др Слободану Јовановићу

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава: да се ове године Велика Повеља „Зелена планета“ за животно дело, постхумно додељује професору др Слободану Јовановићу, редовном професору Биолошког факултета Универзитета у Београду у пензији, за учињено добро природи. Целокупна каријера проф. Слободана Јовановића била је посвећена заштити животне средине као и едукацији нових кадрова у овој области, кроз изузетно предан наставни рад на Биолошком факулету Универзитета у Београду.Повеља ће бити уручена породици проф. Јовановића 28.септембра у 12 сати на свечаности поводом Дана Биолошког факултета Универзитета у Београду, у Ботаничкој башти Јевремовац. Позивамо вас да присуствујете овој манифестацији. 
 За Друштво стручњака еколошких наука Србије Бранислав Маринков, аутор Пројекта „Зелена планета“

FB_IMG_1601246203130.jpg

Свечана додела Велике повеље  "Зелена планета" Еколошком часопису "EKOlist"

Жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" у саставу: Проф. др Лидија Амиџић- редовни професор Универзитета Сингидунум у Београду, Драгана Ратковић- уредница емисије о екологији и заштити животне средине "Под стакленим звоном" Првог програма Радио Новог Сада РТВ, Момчило Богдановић- председник Еколошког друштва "Иногошт" из Сурулице, Предраг Ћурчић- председник Друштва стручњака еколошких наука Србије и Бранислав Маринков- председник жирија и аутор Пројекта "Зелена планета", тајним гласањем донели су једногласну одлуку да се "Зелена планета" у 2020 години додели Еколошком часопису "EKOlist" из Бачког Петровца.Свечана додела Велике повеље уприличена је 26. септембра, на Светски дан чистих планина.Бити актуелан и излазити непрекидно пуних 13 година ни мало није лако. Сведоци смо времена у коме се стицање профита по сваку цену намеће као водећа тема и врхунски циљ. Не треба бити превише мудар, да би се схватило да оваква логика безусловног профита, доводи до критичног загађења животне средине, позитивних мисли и поштовања природних процеса."EKOlist" се годинама успешно бори за хуманији, здравији и лепши свет у коме живимо.Целој редакцији часописа искрене честитке и жеље да наставе са истим жаром да се залажу за бољу и лепшу животну средину.

119200507_2753418098223613_4282729278605012969_o.jpg

2020 - Додељена Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца

 Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава, да је петочлани жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" за учињено добро природи донео једногласну одлуку да се Велика повеља "Зелена планета"у 2020. години додели Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца.Редакција часописа се деценијама у назад залаже за наше здравије и хуманије окружење, за очување и мудро коришћење природних вредности и ресурса, за истински одржив природан развој локалних заједница и људи, који треба да живе у складу са природом и живим светом око себе.Свечано уручење Повеље, обавиће се на "Дан чистих планина" 26. септембра 2020.године у 12 сати у Бачком Петровцу.Због пандемије је неопходно најавити своје присуство јер је број посетилац ограничен на 30.Обавезне су све мере заштите.Мејл за најаву доласка: zelenaplaneta1@gmail.com или ekolist@gmail.com

57614908_2344150062483754_586777508561551360_n.jpg

2019 - Зелена планета - "Планинка" из Куршумлије

Друштво стручњака еколошких наука Србије је на Дан планете Земље 22.априла 2019.године, уручило велику Повељу "Зелена планета" за учињено добро природи, А.Д.Планинка из Куршумлије за предан рад на очувању и заштити споменика природе "Ђавоља варош". Свечана предаја Повеље одржала се на предлог добитника у Пролом Бањи. Поред бројних званица, гостију Бање свечаности су присуствовали и Државни секретар у Министарству за заштиту природе г. Иван Карић, председник Друштва г.Предраг Ћурчић, члан жирија г. Мирослав Краинчанић и председник жирија Бранислав Маринков. Велику Повељу "Зелена планета" је у име добитника примио генерални директор Планинке г. Радован Раичевић.

LOGO_-_crno_zeleni.png

2019 - Зелена планета - "Планинка" из Куршумлије

ВЕЛИКА ПОВЕЉА „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ ОДЛАЗИ У РУКЕ „ПЛАНИНКЕ“ ИЗ КУРШУМЛИЈЕДан планете Земље је време када у нашој средини скрећемо пажњу на појединце или организације, који су својим делањем у протеклим годинама задужили све нас, чинећи да будућим генерацијама оставимо бољи простор за живот и рад.Ово је двадесета додела велике Повеље „Зелена планета“, која је једно време носила назив „Маслинова грана“. Ово признање, које слови за најзначајније признање које се у Србији додељује за област екологије додељује Друштво стручњака еколошких наука Србије.Ове године, свечаном уручењу Повеље, присуствоваће , добитнику честитати, а присутнима се обратити, господин Иван Карић, Државни секретар у Министарству животне средине Републике Србије.Свечано уручење Повеље одржаће се на ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ 22.априла 2019. године у 15 сати у Пролом бањи.Очекујемо и Ваше присуство!

18766705_1944714152427349_518236917185382528_o.jpg

Важно Саопштење - Зелена Планета 2018

ДРУШТВО СТРУЧЊАКА ЕКОЛОШКИХ НАУКА СРБИЈЕ ДО ДАЉЕГ НЕЋЕ ОБЈАВИТИ КОНКУРС ЗА "ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА". НОВИ ТЕРМИН КОНКУРСА ОБЈАВИЋЕМО НАКНАДНО. ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ.

Powered by WebExpress