Новости

Основни циљ Друштва је да путем семинара, научних и стручних радова, домаћих и међународних пројеката, као и јавно изговорене критичке речи, утиче на промену односа према природи. Из тог разлога Друштво често организује трибине, дебате и округле столове на различите теме из области екологије, заштите здравља и животне средине.
437881275_3536386143277380_1455370053436889097_n.jpg

2024 - Велика Повеља „Зелена планета“ БИЉАНИ ПОПОВИЋ

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава; да је жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" у саставу: 
 - Драгана Ратковић, уредница еколошке емисије Радио Новог Сада „Под стакленим звоном“, 
 - Момчило Богдановић, председник Еколошког друштва „Иногоште“ из Сурдулице, 
 - Божидар Мандић, родоначелник „Породице бистрих потока“, 
 - Предраг Ћурчић, председник Друштва стручњака еколошких наука Србије и 
  - Бранислав Маринков, председник жирија и аутор пројекта "Зелена планета," једногласно, тајним гласањем, донео одлуку да се Велика повеља "Зелена планета" за учињено добро природи у 2024. години додели БИЉАНИ ПОПОВИЋ, учитељици ОШ Кнез Сима Марковић из Барајева, која пуних 30 година преноси љубав према природи својим ученицима, развијајући код њих еколошку културу као и позитиван однос према животној средини и развијајући свест код својих ученика да је свако појединачно одговоран за стање животне средине.Учитељица Биљана Поповић годинама се лично ангажује у очувању, заштити и унапређењу животне средине. Велика Повеља „Зелена планета“ учитељици Биљани Поповић биће уручена на Дан планете Земље 22. априла 2024. године у 12 сати у ОШ Кнез Сима Марковић у Барајеву. Позивамо вас да присуствујете овој свечаности.

348485760_222555873855622_1045969621219870632_n.jpg

2023 - Велика Повеља „Зелена планета“ ИВАНУ БЈЕЛИЋУ

Друштво стручњака еколошких наука је 19. маја у Народном позоришту у Београду уручило Велику повељу „Зелена планета“ за учињено добро природи, Ивану Бјелићу из Пожеге, за вишегодишњи рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине, како у локалној заједници, тако и шире.Иван је још од средњошколских дана кренуо да се бави заштитом животне средине у својој локалној заједници.Организовао је већи број акција, у којима је и сам учествовао, чишћења речних корита, приобаља река, као и бројне акције пошумљавања голети.Његова љубав према природи додатно га је мотивисала да се посебно ангажује на заштити Рупске реке у Власотинцу ( село Дадинци), где је била планирана изградња више мини хидро електрана. Ивановим изузетним ангажовањем овај проблем је постао видљив широј јавности.Својим волонтерским радом Иван инспирише младе људе да му се придруже у заједничкој борби за бољу животну средину. Иванови пријатељи и еколошки саборци кажу, да га одликује константан фокус на опште добро и настојање да помири различите погледе на борбу за бољу животну средину.Повељу „Зелена планета“ Ивану Бјелићу су уручили Предраг Ћурчић, председник Друштва стручњака еколошких наука и Бранислав Маринков, аутор пројекта „Зелена планета“ и председник жирија. 

279412785_3041410622774937_7750188177687121579_n.jpg

2022 - Велика Повеља „Зелена планета“ Одреду Извиђача "Млава"

Данас (28.04.2022.г.) су представници Друштва стручњака еколошких наука Србије у Петровцу на Млави уручили 25. по реду признање "За учињено добро природи", Велику Повељу "Зелена планета", Одреду Извиђача "Млава", за вишедеценијски рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине .Њихове бројне активности су усмерене на еколошке садржаје, едукацију како чланства тако и грађанства, међусобну подршку и разумевање животних принципа.Поводом признања које им је данас уручено, извиђачи су у градском парку засадили неколико садница украсног дрвећа присетивши се речи Рабиндранат Тагоре: "Онај ко посади дрво знајући да сигурно неће седети у његовој сенци, почео је да разуме смисао живота".Они су давно схватили да и најмања акција на заштити животне средине представља велики залог за бољу будућност.Честитамо вам заслужено признање "За учињено добро природи"Председник жирија Бранислав Маринков

POVELJA_2021.jpg

2021- Велика Повеља „Зелена планета“ постхумно додељена професору др Слободану Јовановићу

Друштво стручњака еколошких наука Србије и оснивачи Фонда „Зелена планета“ доносе одлуку да се ове године Велика Повеља „Зелена планета“ за животно дело, постхумно додели професору др Слободану Јовановићу, редовном професору Биолошког факултета Универзитета у Београду у пензији, за учињено добро природи. Целокупна каријера проф. Слободана Јовановића била је посвећена заштити животне средине као и едукацији нових кадрова у овој области, кроз изузетно предан наставни рад на Биолошком факулету Универзитета у Београду. Проф. Слободан Јовановић је запамћен као наставник који је са невероватном лакоћом одржавао изузетно инспиративна предавања, која су се неретко завршавала аплаузом студената. Проф. Јовановић је био и дугогодишњи управник Ботаничке баште „Јевремовац“ у Београду, чијем данашњем изгледу је у многоме допринео својим ангажовањем и преданима радом. Једно од последњих, значајних ангажовања проф. Јовановића било је на изради Акционог плана на сузбијању коровске биљке, амброзије, на територији Града Београда. Датум и место доделе „Зелене планете“ биће накнадно објављени. За Друштво стручњака еколошких наука Србије аутор пројекта Зелена планета Бранислав Маринков

119200507_2753418098223613_4282729278605012969_o.jpg

Додељена Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава, да је петочлани жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" за учињено добро природи донео једногласну одлуку да се Велика повеља "Зелена планета"у 2020. години додели Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца.Редакција часописа се деценијама у назад залаже за наше здравије и хуманије окружење, за очување и мудро коришћење природних вредности и ресурса, за истински одржив природан развој локалних заједница и људи, који треба да живе у складу са природом и живим светом око себе.Свечано уручење Повеље, обавиће се на "Дан чистих планина" 26. септембра 2020.године у 12 сати у Бачком Петровцу.Због пандемије је неопходно најавити своје присуство јер је број посетилац ограничен на 30.Обавезне су све мере заштите.Мејл за најаву доласка: zelenaplaneta1@gmail.com или ekolist@gmail.com

53419762_2313735265525234_2245578175599869952_n.jpg

5. март - Светски дан енергетске ефикасности 

c, почев од 1998. године када је у Аустрији одржан први састанак на којем се разговарало о енергетској кризи у свету и њеним могућим решењима.Основни циљ обележавања и подсећања на овај датум је да се подигне свест људи о неопходном смањењу потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса. На овај дан, сви треба да се запитамо колико рационално трошимо енергију, како у својим домовима, тако и на радном и сваком другом месту, а да не нарушавамо квалитет живота.Друштво стручњака еколошких наука Србије и ове године вас позива да уложите мали напор и учините много за Планету, себе и своје потомство, тако, што ћете за почетак у своме дому и радном месту искључити бар једну сијалицу, смањити грејање бар за један степен Целзијуса, раздвајати кућно смеће, и бар једном недељно отићи пешке или бициклом до свог радног места.Од појединца није много, али од свих нас, то је огромна уштеда и велика ствар за природу.У нади да ћете усвојити наш предлог, искрено вас поздрављамо.

31064350_2092476254317804_959367562588253356_n.jpg

22. април - Дан планете Земље

Поводом 22. априла Дана планете Земље, Друштво стручњака еколошких наука Србије подсећа, да све што данас урадимо природи, сутра се враћа нашој деци.Наша свест о неопходности очувања здраве животне средине још није на довољно високом нивоу, да бисмо спокојно могли да сав посао препустимо држави. И даље смо сви ми неопходни. Наше ангажовање на различите начине, од акција пошумљавања, чишћења природе, указивања на пропусте, до награђивања оних који су задужили и нас и природу. 
Двадесет година од доделе првог признања ЗА УЧИЊЕНО ДОБРО ПРИРОДИ,када је признање „Маслионова грана“, а данас „Зелена планета“, постало једно од најзначајнијих признања које се додељује за очување, заштиту и унапређење животне средине, ове године неће бити додељено. 
 Поред бројних напора и ангажовања, нисмо успели да обезбедимо новог спонзора овог признања. Надамо се да ћемо у томе успети до наредног Дана планете Земље. 
Желимо да овим признањем подстакнемо бројне појединце, установе, организације да се максимално ангажују на заштити животне средине.Позивамо вас да нам и даље скрећете пажњу на све оне који задужују природу и све нас.

verica.jpg

Верица Гбурчик (1943 - 2017)

Данас 6. децембра 2017 године напустила нас је Верица Гбурчик, диван човек, одан пријатељ, изузетан стручњак.
Били смо дугогодишњи пријатељи и сарадници, имали смо још пуно планова за заједнички рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине. Била је једна од најактивнијих чланица Друштва стручњака еколошких наука Србије. За нас је њен одлазак ненадокнадив губитак.

Zemlja_-_klimatske_promene.jpg

4. новембар - Светски Дан климатских промена

Четвртог новембра се обележава светски Дан климатских промена.Од Другог светског рата на овамо, никад већи број људи није био изложен ризику обољевања и глади као што је то данас. Према извештају УН, двадесет милиона људи у три афричке земље - Нигерији, Сомалији и Јужном Судану умреће ове године, уколико им се не обезбеди хитна помоћ у храни и медицинским залихама.Да ли желимо да овако изгледати свет изможден климатским променама - свет у коме десетине, па чак и стотине милиона људи умиру од глади, болести и врућине, док ми остали, пошто живимо у мање угроженим деловима планете, у суштини не радимо ништа да то спречимо?

22309016_2007538762811554_705707664302373684_n.jpg

16. Октобар - Светски дан здраве хране

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ – 16. ОКТОБАРОрганизација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.Неколико основних напомена како сачувати намирнице у исправном стању.• Обавезно перите руке сапуном и водом пре и током припреме хране.• Оперите руке сапуном и топлом водом после употребе тоалета.• Оперите и дезинфикујте све радне површине и прибор који сте користили за припрему хране.• Заштитите намирнице од инсеката и глодара• Увек одвајајте месо и рибу од осталих намирница приликом припреме.• За припрему свежих намирница користите посебан прибор и даске за сечење.• Чувајте храну у добро затвореним посудама да бисте избегли контакт између свеже и већ припремљене хране.• Кувајте храну темељно, посебно месо, живину, јаја и морске плодове.• Пустите да супа и чорба ври неколико минута да бисте били сигурни да је температура премашила 7000C. Уверите се да су сокови из термички обрађених меса и рибе бистре боје, а никако ружичасти. • Раније припремљену храну прокувајте пре употребе.• Не остављајте скувану храну на собној температури дуже од два сата.• Све свеже и скуване намирнице које се брзо кваре неопходно је чувати у фрижидеру.• Приликом отапања замрзнутих намирница прво их ставите у фижидер неколико сати, а тек онда отапајте на собној температури.• Користите исправну воду са чесме или флаширану воду за пиће или припрему хране.• Бирајте свеже намирнице.• Добро оперите поврће и воће под млазом хладне воде пре чишћења и употребе.• Проверите датум производње и рок трајања намирница на паковању.

Untitled.png

4. октобaр - Светски дан заштите животиња

Светски дан заштите животињаобележава се 4. октобра још од 1931. године. Почело је у Фиренци на конвенцији еколога. У то време овај дан се прослављао као дан св. Фрање Асишког, свеца заштитника животиња и животне средине..Временом је изгубио своје верско обележје и одавно представља празник свих љубитеља и заштитника животиња без обзира на веру и нацију 

19029763_1948963425335755_1355469574165137278_n.jpg

 Међународни дан Дунава

Међународни дан Дунава обележава се у 14 европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке. Конвенција је основ за сарадњу држава ради заштите највеће европске реке на чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Дан Дунава је установљен 2004. године од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав и интегрални је део сарадње свих 14 земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав .Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Републичка дирекција за воде, у сарадњи са општином Земун, Градом Београдом, ЈКП „Зеленило Београд“, организује Централну прославу Дана Дунава у суботу 10. јуна 2017. године од 10:00 часова на Земунском кеју код ресторана Венеција.Друштво стручњака еколошких наука Србије честита вам Дан Дунава уз апел да га чувамо како би једнога дана и у Србији био плав.

Powered by WebExpress