Новости

Основни циљ Друштва је да путем семинара, научних и стручних радова, домаћих и међународних пројеката, као и јавно изговорене критичке речи, утиче на промену односа према природи. Из тог разлога Друштво често организује трибине, дебате и округле столове на различите теме из области екологије, заштите здравља и животне средине.
31064350_2092476254317804_959367562588253356_n.jpg

22. април - Дан планете Земље

Поводом 22. априла Дана планете Земље, Друштво стручњака еколошких наука Србије подсећа, да све што данас урадимо природи, сутра се враћа нашој деци.Наша свест о неопходности очувања здраве животне средине још није на довољно високом нивоу, да бисмо спокојно могли да сав посао препустимо држави. И даље смо сви ми неопходни. Наше ангажовање на различите начине, од акција пошумљавања, чишћења природе, указивања на пропусте, до награђивања оних који су задужили и нас и природу. 
Двадесет година од доделе првог признања ЗА УЧИЊЕНО ДОБРО ПРИРОДИ,када је признање „Маслионова грана“, а данас „Зелена планета“, постало једно од најзначајнијих признања које се додељује за очување, заштиту и унапређење животне средине, ове године неће бити додељено. 
 Поред бројних напора и ангажовања, нисмо успели да обезбедимо новог спонзора овог признања. Надамо се да ћемо у томе успети до наредног Дана планете Земље. 
Желимо да овим признањем подстакнемо бројне појединце, установе, организације да се максимално ангажују на заштити животне средине.Позивамо вас да нам и даље скрећете пажњу на све оне који задужују природу и све нас.

29432990_2077929095772520_6524810572789431202_n.jpg

22. март - Светски дан вода

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године резолуцијом прогласила 22.март Светским даном вода.Тога дана, ако већ не сваки дан, треба да се сетимо значаја и важности воде за сав живи свет.Друштво стручњака еколошких наука Србије тим поводом подсећа: Да је човеку неопходно минимално 50 литара воде дневно за пиће, храну, прање и санитарије. Још 1990 године тај минимум није имало милијарду људи.Најквалитетнију воду данас имају:Финска, Канада Нови Зеланд и Велика Британија.Да ли сте знали да само литар отпадног моторног уља загади милион литара воде.Молимо вас да размислите увек пре него што нешто баците или проспете. Можда то сипате у чаше наше и ваше деце.

29389435_2077426045822825_7967200678584499861_n.jpg

21. Март - Светски дан Шума

Друштво стручњака еколошких наука Србије подсећа своје чланове и пријатеље да је 21. март Светски дан шума. Као и раније, тако и ове године, упућујемо апел јавности, да морамо одговорно да се понашамо према фабрикама кисеоника. Ако њих уништимо, уништили смо и будућност наше деце.Без обзира где се налазе, шуме су наша заједничка брига.

18766705_1944714152427349_518236917185382528_o.jpg

Важно Сапштење

ДРУШТВО СТРУЧЊАКА ЕКОЛОШКИХ НАУКА СРБИЈЕ ДО ДАЉЕГ НЕЋЕ ОБЈАВИТИ КОНКУРС ЗА "ВЕЛИКУ ПОВЕЉУ ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА". НОВИ ТЕРМИН КОНКУРСА ОБЈАВИЋЕМО НАКНАДНО. ХВАЛА НА РАЗУМЕВАЊУ.

verica.jpg

Верица Гбурчик (1943 - 2017)

Данас 6. децембра 2017 године напустила нас је Верица Гбурчик, диван човек, одан пријатељ, изузетан стручњак.
Били смо дугогодишњи пријатељи и сарадници, имали смо још пуно планова за заједнички рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине. Била је једна од најактивнијих чланица Друштва стручњака еколошких наука Србије. За нас је њен одлазак ненадокнадив губитак.

LOGO_-_crno_zeleni.png

17. Новембар - Дан еколошких покрета

Сваког 17. новембра обележава се Дан еколошких покрета. Друштво стручњака еколошких наука Србије активно се залаже за заштиту биолошке разноврсности као и у спречавању нестанка биолошких врста и њихових станишта и очувању климе. То су веома важни задаци у глобалној заштити природе.Нестајање дивљих врста као и њихових станишта, представља изузетну опасност за будуће функционисање биосфере, а самим тим и опстанка човека као врсте.У периоду који је пред нама морамо удвостручити напоре на очувању биолошке разноврсности Србије.Посетите наш сајт и упознајте се са нашим активностима!www.dsens.org.rs

Zemlja_-_klimatske_promene.jpg

4. новембар - Светски Дан климатских промена

Четвртог новембра се обележава светски Дан климатских промена.Од Другог светског рата на овамо, никад већи број људи није био изложен ризику обољевања и глади као што је то данас. Према извештају УН, двадесет милиона људи у три афричке земље - Нигерији, Сомалији и Јужном Судану умреће ове године, уколико им се не обезбеди хитна помоћ у храни и медицинским залихама.Да ли желимо да овако изгледати свет изможден климатским променама - свет у коме десетине, па чак и стотине милиона људи умиру од глади, болести и врућине, док ми остали, пошто живимо у мање угроженим деловима планете, у суштини не радимо ништа да то спречимо?

22309016_2007538762811554_705707664302373684_n.jpg

16. Октобар - Светски дан здраве хране

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ – 16. ОКТОБАРОрганизација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.Неколико основних напомена како сачувати намирнице у исправном стању.• Обавезно перите руке сапуном и водом пре и током припреме хране.• Оперите руке сапуном и топлом водом после употребе тоалета.• Оперите и дезинфикујте све радне површине и прибор који сте користили за припрему хране.• Заштитите намирнице од инсеката и глодара• Увек одвајајте месо и рибу од осталих намирница приликом припреме.• За припрему свежих намирница користите посебан прибор и даске за сечење.• Чувајте храну у добро затвореним посудама да бисте избегли контакт између свеже и већ припремљене хране.• Кувајте храну темељно, посебно месо, живину, јаја и морске плодове.• Пустите да супа и чорба ври неколико минута да бисте били сигурни да је температура премашила 7000C. Уверите се да су сокови из термички обрађених меса и рибе бистре боје, а никако ружичасти. • Раније припремљену храну прокувајте пре употребе.• Не остављајте скувану храну на собној температури дуже од два сата.• Све свеже и скуване намирнице које се брзо кваре неопходно је чувати у фрижидеру.• Приликом отапања замрзнутих намирница прво их ставите у фижидер неколико сати, а тек онда отапајте на собној температури.• Користите исправну воду са чесме или флаширану воду за пиће или припрему хране.• Бирајте свеже намирнице.• Добро оперите поврће и воће под млазом хладне воде пре чишћења и употребе.• Проверите датум производње и рок трајања намирница на паковању.

Untitled.png

4. октобaр - Светски дан заштите животиња

Светски дан заштите животињаобележава се 4. октобра још од 1931. године. Почело је у Фиренци на конвенцији еколога. У то време овај дан се прослављао као дан св. Фрање Асишког, свеца заштитника животиња и животне средине..Временом је изгубио своје верско обележје и одавно представља празник свих љубитеља и заштитника животиња без обзира на веру и нацију 

19029763_1948963425335755_1355469574165137278_n.jpg

 Међународни дан Дунава

Међународни дан Дунава обележава се у 14 европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке. Конвенција је основ за сарадњу држава ради заштите највеће европске реке на чијем сливу живи више од 80 милиона људи. Дан Дунава је установљен 2004. године од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав и интегрални је део сарадње свих 14 земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав .Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Републичка дирекција за воде, у сарадњи са општином Земун, Градом Београдом, ЈКП „Зеленило Београд“, организује Централну прославу Дана Дунава у суботу 10. јуна 2017. године од 10:00 часова на Земунском кеју код ресторана Венеција.Друштво стручњака еколошких наука Србије честита вам Дан Дунава уз апел да га чувамо како би једнога дана и у Србији био плав.

LOGO_-_crno_zeleni.png

Важно Обавештење...

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава: да смо на молбу Компаније Тетра Пак Србија из процедурално техничких разлога одложили уручење Велике Повеље "Зелена планета", коју је добила Компанија Тетра Пак Србија. Признање је требало да буде уручено у четвртак 20. априла у Привредној комори Београда..О новом термину предаје Повеље благовремено ћемо вас обавестити. Напомињемо да ће Повеља "Зелена планета" за учињено добро природи, која је припала Божидару Мандићу - Породица бистрих потока, бити уручена добитнику у петак 21. априла у 12 сати на имању Породице бистрих потока у селу Брезовица на Руднику. Позивамо вас да присуствујете овој свечаности.Хвала на разумевању. Директор пројекта "Зелена планета"Бранислав Маринков.

Plaketa_ZP_2016.jpg

Проглашен победник велике повеље "Зелена Планета"

Жири за доделу Велике Повеље „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ Друштва стручњака еколошких наука Србије у саставу : Председник жирија Бранислав Маринков, чланови; Предраг Ћурчић председник Друштва , Драгана Ратковић новинар РТВ, Оливера Поповић дипл.биолог PR Института за ботанику Ботаничке баште Јевремовац Биолошког факултета у Београду, Небојша Илић филмски стваралац Центра за културу Власотинце добитник бројних домаћих и међународних признања за еколошке филмове, донео је једногласну одлуку да се ВЕЛИКА ПОВЕЉА „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ за учињено добро природи, ове године додели Божидару Мандићу, оснивачу Породице бистрих потока, а одлуком Скупштине Друштва и уз сагласност свих чланова жирија, први пут једној страној фирми са производњом у Србији, Компанији „Тетра Пак“ –Србија (Tetra Pak Production d.o.o) за вишегодишње успешно ангажовање у очувању, заштити и унапређењу животне средине.Велика повеља „Зелена планета“ је једно од најзначајнијих признања које се у Србији додељује за ову област. Компанији „Тетра Пак“- Србијa признање Велика повеља "Зелена планета" биће уручено у четвртак 20. 04. 2017. године у 14 сати у Привредној комори Београда у улици Кнеза Милоша 12 у сали на првом међу спрату.Велика повеља „Зелена планета“ коју добија Божидар Мандић – Породица бистрих потока, биће уручена добитнику у петак 21.04. 2017. године у 12 сати на имању Породице бистрих потока у селу Брезовица на Руднику.Ово су два равноправна признања, која се ове године први пут овако додељују.До сада смо додељивали једно признање, искључиво појединцима, друштвима или организацијама из Србије. Од ове године, у конкуренцији су и појединци, друштва, установе, као и производне организације иностраног порекла са пословањем у Србији.Домаћи и страни учесници конкурса, за доделу Велике Повеље „Зелена планета“, једни другима неће бити конкуренти, јер се додељују два равноправна признања и за свако од њих се посебно гласа.

Powered by WebExpress