Новости

Основни циљ Друштва је да путем семинара, научних и стручних радова, домаћих и међународних пројеката, као и јавно изговорене критичке речи, утиче на промену односа према природи. Из тог разлога Друштво често организује трибине, дебате и округле столове на различите теме из области екологије, заштите здравља и животне средине.
LOGO_-_beli1.png

2020 - Велика Повеља „Зелена планета“ постхумно додељена професору др Слободану Јовановићу

Друштво стручњака еколошких наука Србије и оснивачи Фонда „Зелена планета“ доносе одлуку да се ове године Велика Повеља „Зелена планета“ за животно дело, постхумно додели професору др Слободану Јовановићу, редовном професору Биолошког факултета Универзитета у Београду у пензији, за учињено добро природи. Целокупна каријера проф. Слободана Јовановића била је посвећена заштити животне средине као и едукацији нових кадрова у овој области, кроз изузетно предан наставни рад на Биолошком факулету Универзитета у Београду. Проф. Слободан Јовановић је запамћен као наставник који је са невероватном лакоћом одржавао изузетно инспиративна предавања, која су се неретко завршавала аплаузом студената. Проф. Јовановић је био и дугогодишњи управник Ботаничке баште „Јевремовац“ у Београду, чијем данашњем изгледу је у многоме допринео својим ангажовањем и преданима радом. Једно од последњих, значајних ангажовања проф. Јовановића било је на изради Акционог плана на сузбијању коровске биљке, амброзије, на територији Града Београда. Датум и место доделе „Зелене планете“ биће накнадно објављени. За Друштво стручњака еколошких наука Србије аутор пројекта Зелена планета Бранислав Маринков

119200507_2753418098223613_4282729278605012969_o.jpg

Додељена Велика повеља „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца

Друштво стручњака еколошких наука Србије обавештава, да је петочлани жири за доделу Велике повеље "Зелена планета" за учињено добро природи донео једногласну одлуку да се Велика повеља "Зелена планета"у 2020. години додели Еколошком часопису "ЕКОлист" из Бачког Петровца.Редакција часописа се деценијама у назад залаже за наше здравије и хуманије окружење, за очување и мудро коришћење природних вредности и ресурса, за истински одржив природан развој локалних заједница и људи, који треба да живе у складу са природом и живим светом око себе.Свечано уручење Повеље, обавиће се на "Дан чистих планина" 26. септембра 2020.године у 12 сати у Бачком Петровцу.Због пандемије је неопходно најавити своје присуство јер је број посетилац ограничен на 30.Обавезне су све мере заштите.Мејл за најаву доласка: zelenaplaneta1@gmail.com или ekolist@gmail.com

54729776_2322881951277232_3740448354790801408_n.jpg

ДАНАС ЈЕ 22. АПРИЛ, ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ
Друштво стручњака еколошких наука Србије свим становницима планете Земље честита овај дан уз молбу да у наступајућим годинама поведемо више рачуна о нашој јединој кући коју имамо.Какви ми будемо према МАЈЦИ ЗЕМЉИ таква ће и она бити према нама.Најгоре је то, што ће наш бахати однос према њој, враћати нашој деци и нашим унуцима. Ако их волимо, заштитимо Планету од нас самих.Друштво стручњака еколошких наука Србије већ годинама на овај дан додељује Велику повељу „Зелена планета“за учињено добро природи.Ове године, актуелна ситуација нас је тренутно спречила у томе, Признање ће бити додељено када све ово прође, до тада конкурс је отворен. Предложите оне који су по Вашем мишљењу највише учинили на заштити животне средине.Пошаљите свој предлог на адресу: zelenaplaneta1@gmail.com

Plaketa_ZP_2016.jpg

КОНКУРС ЗА „ЗЕЛЕНУ ПЛАНЕТУ“ 2020

Друштво стручњака еколошких наука Србије упућује јавни позив за предлагање кандидата за доделу Велике повеље „Зелена планета“ у 2020. години, појединцу, друштву или установи за „Учињено добро природи“.Признање се додељује за вишегодишње успешно ангажовање на пољу екологије.Право учешћа на конкурсу имају правна и физичка лица са територије Републике Србије.Конкурс је отворен од 20. Јануара до 31. Марта 2020. године.Предлоге за лауреата са образложењем, aдресом и контакт телефоном слати на адресу: Друштво стручњака еколошких наука Србије Хала Пинки, канцеларија 305 Градски парк 2 11080 Земун или zelenaplaneta1@gmail.comПОШТОВАНИ ПРИЈАТЕЉИ, МОЛИМО ВАС ДА НАШ ПОЗИВ ОБЈАВИТЕ НА СВОМ ЗИДУ, КАКО БИ ШТО ВЕЋИ БРОЈ ЉУДИ И ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ВИДЕО ПОЗИВ И ПОСЛАО ПРЕДЛОГ ЗА ОВОГОДИШЊЕГ ЛАУРЕАТА.ХВАЛА НА САРАДЊИ!

54729776_2322881951277232_3740448354790801408_n.jpg

22. март - Светски дан вода

Светски дан вода обележава се широм света како би се подигла свест о значају и очувању вода и подсетило на недостатак воде за пиће у многим крајевима света.Светски дан вода, 22. март, установила је Генерална скупштина Уједињених нација 1992. године, а од 1993. у свету почиње обележавање тог еколошког датума. Потребе за водом код одраслог човека износе у просеку од 2,5 до три литра дневно. С обзиром на то да се број становника на планети убрзано повећава, потреба за водом расте.Како је саопштио Градски завод за јавно здравље Београд, велики део људске популације је и даље суочен са проблемима у снабдевању здравствено исправном водом за пиће. Број људи који су изложени ризику од поплава данас износи око 1,2 милијарде. Најмање 65 одсто шумског земљишта је у деградираном стању, а од 1900. године је људском активношћу изгубљено између 64 до 71 одсто природних мочвара.

LOGO_-_crno_zeleni.png

Tрибина „Биљна храна и превенција болести простате“
 22. март 2019 - Нови Сад

Поштовани пријатељи, Друштво стручњака еколошких наука Србије има част и задовољство да вас позове на трибину „Биљна храна и превенција болести простате“. Трибина ће се одржати у оквиру 29 „Новосадског пролећа“ у петак 22. Марта 2019 године у амфитеатру СПЕНСа на првом спрату са почетком у 14 часова.Трибину ће одржати др сци.мед. ТОМИСЛАВ ПЕЈЧИЋ један од водећих српских уролога данашњице. Пружа вам се прилика да лично поразговарате са др Пејчићем. Не пропустите ову могућност. Модератор трубине биће Бранислав Маринков 

53419762_2313735265525234_2245578175599869952_n.jpg

5. март - Светски дан енергетске ефикасности 

c, почев од 1998. године када је у Аустрији одржан први састанак на којем се разговарало о енергетској кризи у свету и њеним могућим решењима.Основни циљ обележавања и подсећања на овај датум је да се подигне свест људи о неопходном смањењу потрошње енергије кроз разумно и одрживо коришћење енергетских ресурса. На овај дан, сви треба да се запитамо колико рационално трошимо енергију, како у својим домовима, тако и на радном и сваком другом месту, а да не нарушавамо квалитет живота.Друштво стручњака еколошких наука Србије и ове године вас позива да уложите мали напор и учините много за Планету, себе и своје потомство, тако, што ћете за почетак у своме дому и радном месту искључити бар једну сијалицу, смањити грејање бар за један степен Целзијуса, раздвајати кућно смеће, и бар једном недељно отићи пешке или бициклом до свог радног места.Од појединца није много, али од свих нас, то је огромна уштеда и велика ствар за природу.У нади да ћете усвојити наш предлог, искрено вас поздрављамо.

31064350_2092476254317804_959367562588253356_n.jpg

22. април - Дан планете Земље

Поводом 22. априла Дана планете Земље, Друштво стручњака еколошких наука Србије подсећа, да све што данас урадимо природи, сутра се враћа нашој деци.Наша свест о неопходности очувања здраве животне средине још није на довољно високом нивоу, да бисмо спокојно могли да сав посао препустимо држави. И даље смо сви ми неопходни. Наше ангажовање на различите начине, од акција пошумљавања, чишћења природе, указивања на пропусте, до награђивања оних који су задужили и нас и природу. 
Двадесет година од доделе првог признања ЗА УЧИЊЕНО ДОБРО ПРИРОДИ,када је признање „Маслионова грана“, а данас „Зелена планета“, постало једно од најзначајнијих признања које се додељује за очување, заштиту и унапређење животне средине, ове године неће бити додељено. 
 Поред бројних напора и ангажовања, нисмо успели да обезбедимо новог спонзора овог признања. Надамо се да ћемо у томе успети до наредног Дана планете Земље. 
Желимо да овим признањем подстакнемо бројне појединце, установе, организације да се максимално ангажују на заштити животне средине.Позивамо вас да нам и даље скрећете пажњу на све оне који задужују природу и све нас.

verica.jpg

Верица Гбурчик (1943 - 2017)

Данас 6. децембра 2017 године напустила нас је Верица Гбурчик, диван човек, одан пријатељ, изузетан стручњак.
Били смо дугогодишњи пријатељи и сарадници, имали смо још пуно планова за заједнички рад на очувању, заштити и унапређењу животне средине. Била је једна од најактивнијих чланица Друштва стручњака еколошких наука Србије. За нас је њен одлазак ненадокнадив губитак.

LOGO_-_crno_zeleni.png

17. Новембар - Дан еколошких покрета

Сваког 17. новембра обележава се Дан еколошких покрета. Друштво стручњака еколошких наука Србије активно се залаже за заштиту биолошке разноврсности као и у спречавању нестанка биолошких врста и њихових станишта и очувању климе. То су веома важни задаци у глобалној заштити природе.Нестајање дивљих врста као и њихових станишта, представља изузетну опасност за будуће функционисање биосфере, а самим тим и опстанка човека као врсте.У периоду који је пред нама морамо удвостручити напоре на очувању биолошке разноврсности Србије.Посетите наш сајт и упознајте се са нашим активностима!www.dsens.org.rs

Zemlja_-_klimatske_promene.jpg

4. новембар - Светски Дан климатских промена

Четвртог новембра се обележава светски Дан климатских промена.Од Другог светског рата на овамо, никад већи број људи није био изложен ризику обољевања и глади као што је то данас. Према извештају УН, двадесет милиона људи у три афричке земље - Нигерији, Сомалији и Јужном Судану умреће ове године, уколико им се не обезбеди хитна помоћ у храни и медицинским залихама.Да ли желимо да овако изгледати свет изможден климатским променама - свет у коме десетине, па чак и стотине милиона људи умиру од глади, болести и врућине, док ми остали, пошто живимо у мање угроженим деловима планете, у суштини не радимо ништа да то спречимо?

22309016_2007538762811554_705707664302373684_n.jpg

16. Октобар - Светски дан здраве хране

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ – 16. ОКТОБАРОрганизација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.Неколико основних напомена како сачувати намирнице у исправном стању.• Обавезно перите руке сапуном и водом пре и током припреме хране.• Оперите руке сапуном и топлом водом после употребе тоалета.• Оперите и дезинфикујте све радне површине и прибор који сте користили за припрему хране.• Заштитите намирнице од инсеката и глодара• Увек одвајајте месо и рибу од осталих намирница приликом припреме.• За припрему свежих намирница користите посебан прибор и даске за сечење.• Чувајте храну у добро затвореним посудама да бисте избегли контакт између свеже и већ припремљене хране.• Кувајте храну темељно, посебно месо, живину, јаја и морске плодове.• Пустите да супа и чорба ври неколико минута да бисте били сигурни да је температура премашила 7000C. Уверите се да су сокови из термички обрађених меса и рибе бистре боје, а никако ружичасти. • Раније припремљену храну прокувајте пре употребе.• Не остављајте скувану храну на собној температури дуже од два сата.• Све свеже и скуване намирнице које се брзо кваре неопходно је чувати у фрижидеру.• Приликом отапања замрзнутих намирница прво их ставите у фижидер неколико сати, а тек онда отапајте на собној температури.• Користите исправну воду са чесме или флаширану воду за пиће или припрему хране.• Бирајте свеже намирнице.• Добро оперите поврће и воће под млазом хладне воде пре чишћења и употребе.• Проверите датум производње и рок трајања намирница на паковању.

Powered by WebExpress